24 Ekim 2015 Cumartesi

Tazecik Kitap Yorumu: Asla Neden Diye Sorma - Shaun Tan


   İlk cümlede bunu yazmazsam patlarım; muhteşem bir kitaptı! Kitaba başlarken beklentim epey yüksekti ve ne mutlu bana ki, beklentilerimin karşılığını tam olarak, hatta daha da fazlasıyla aldım.

   Kitap kırk sekiz sayfacık ve kitapta toplamda on sekiz cümle var. Öte yandan bu on sekiz cümle ve bu cümlelerin eşlik ettiği muhteşem resimler; derinlikleri açısından yüzlerce sayfalık bir romana taş çıkarır. Ciddiyim.

   Biri diğerinin kulağına fısıldayan iki çocuğun resmiyle karşılaşıyoruz, ardından ''Bu yaz şunları öğrendim:'' cümlesi ve kitap başlıyor. Bundan sonraki cümleler oldukça tuhaf ve biraz da esrarengiz; Sıradakinden Alıntı bölümünde resmiyle beraber paylaşmış olduğum ''Sakın çamaşır ipinde kırmızı çorap bırakayım deme.'' örneğin. ''Sakın bir davette son zeytini yeme.'', ''Şifreyi asla unutma.'', ''Asla neden diye sorma.'' ve diğerleri... Tüm bu ilginç cümlelere de şahane birer resim eşlik ediyor. Resimlerin her biri hem oldukça göze hitap ediyor; hem de kelimelerin anlatamayacağı birçok şeyi ifade ediyor. Her resim biraz fantastik bir hava da içeriyor, ama bunlar normalmiş gibi geliyor size.

   Cümleleri okur ve resimleri incelerken, ''Bu çocuklar sahiden bu tuhaf şeyleri yaşamış mı, yoksa çocuğun hayal gücü mü çok geniş?'' diye düşündüm durdum. Son sayfalarda cevabımı aldım ve cevap hoşuma gitti :) (Küçük bir spoiler: Cevap ''her ikisi de'' gibi bir anlam taşıyordu bence. Değil mi ama, ey kitabı okuyanlar?)

   Resimleri babamla incelerken fark ettik ki (ailemin her ferdine okuttum bu kitabı, yaşasın!) her resimde, arkada bir karga var. Bu küçük bir ayrıntı, ancak kitabın geneline bakıp, anlam çıkarmaya çalışırsanız, bu kargaların iyi birer metafor olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca, resimlere bakarken, olay örgüsüne uygun bütünlüğün yanı sıra, bazı karakterlerin çeşitli sayfalarda tekrar karşınıza çıktığını da göreceksiniz. Bu da hoş bir başka ayrıntıydı bence.

   Shaun Tan bu kitapla ilgili yazmış olduğu yazısında (yazıya buradan ulaşabilirsiniz), kitaptaki her resmin anlatılmamış bir hikâyenin parçası gibi görülebileceğini ve bunların okuyucuların hayal gücüyle derinlik kazanacağını söylemiş. Ki ben bunu kitabı incelerken kesinlikle yaşadım. Her sayfaya tekrar tekrar baktım, kafamda binbir türlü kurgu oluşturdum. Bundan aşırı zevk aldığımı da söylemeden geçmeyeyim.

   Bir önceki paragrafın başında linkini vermiş olduğum yazıda, her resmin çiziliş hikâyesi yer almakta (fikir nasıl ortaya çıktı, çizilirken nelerden ilham alındı gibi). Yazıyı okurken de kitabı okurken aldığıma benzer bir zevk aldım. Eğer kitabı okuduysanız, yazıyı da okumanızı tavsiye ederim.

   Kitabın baskısına gelecek olursak, o da muhteşem. Dışı ciltli, sayfaları kuşe, resimler harika kalitede. Baskıya gösterdiğiniz özen için, teşekkürler Desen Yayınları!

   Shaun Tan ile tanışmak için oldukça iyi bir kitap oldu bu. Kalbimde de ayrı bir yer kazandı kendine. Canım sıkıldıkça sayfalarını açıp kendimi dünyadan soyutlarım. Kitabı bitireli beri birkaç kez yaptım bunu, bıkmadan devam edeceğim yapmaya herhalde :)

Puan: 5

11 yorum:

  1. Çok merak ettim kitabı.

    YanıtlaSil
  2. Bence bir çocuk kitabı değil, çocukluğun kitabıydı "Asla Neden Diye Sorma." Çünkü çocuk kitapları çocuklara "Her zaman dürüst ol" gibi basmakalıp ahlak kurallarını dayatır genelde. Oysa bazen "anahtarını bir yabancıya vermemek" ya da "şifreyi unutmamak" çok daha önemli olabilir dürüst olmaktan. Hem özellikle Türkiye'de basılan çocuk kitaplarının çoğu, insanın hayal gücünün kapılarını aralayacak sanatsallıktan yoksundur. Desen Yayınlarına bu kitabı yayınladıkları için ne kadar teşekkür etsek az dolayısıyla... İstediği zaman çocukluğuna dönebilmesi için herkesin başucunda bulunması gereken bir kitap bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha güzel yazamazdın :') Kelimesi kelimesine katılıyorum yazdıklarına. Bu arada, kitabın künyesinde hitap ettiği yaş grubu kısmında ''her yaş'' yazıyor, çok hoş değil mi?

      Sil
    2. Dikkat etmemiştim ama kesinlikle öyle!

      Sil
  3. Aldığını gördüğümden beri bunun yorumunu bekliyordum :D ben de birinden bulup okudum ama bittim bildiğin, işte bir daha ki alışverişte arşivleyeceğim inşallah, buna değer. Başta 48 sayfa için pahalı demiştim de :D Dediklerinin kelimesi kelimesine katılıyorum.
    Bunu okuyunca Tim Burton ın İstiridye Çocuğun Hüzünlü Öyküsü geldi... O da illüstrasyonlar içeriyor, aslında Tim amcanın kendi karalamaları diyebilirim, burdaki kadar büyük çaplı değil. Ve verdiği mesajlar daha göz önünde... Bulursan tavsiye edebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yirmi beş gün bekledin, öyle mi? O_O Kendimi kötü hissettim, yorumu bu kadar geç yazdığım için; kendimi iyi hissettim, yorumumu beklediğin için! Çok teşekkür ederim, duygulandım :D Kırk sekiz sayfaya yirmi beş lira vermeye insan biraz temkinli yaklaşıyor, haklısın, ama bu kitap için sahiden değiyor, dediğin gibi :) Dediğin kitaba bir ara (büyük ihtimalle hafta sonu) bakacağım, teşekkür ederim önerin için ^_^

      Sil
    2. Entelciğim daha da duygulanabilirsin yorumlarını sıkılmadan ve onların içinden yeni şeyler keşfedebildiğim tek bloggersın :D
      Netten alınca 17-18 liraya gelcek inş tabi ekstra bi indirime denk gelmezsem :D
      Ben o kitabı yenile kütüphaneden buldum okudum, aslında aramıyordum, gözüme çarptı :D ince, illüstrasyonlu, 2-3 cümleli sayfalarla Tim amca ne yazmış merak edince aldım, aldığım gün 2-3 kez okudum :D artık dinlediğim şarkının etkisiyle mi bi yerinde gözüm nemlendi, enteresandır :D Vermeden bi daha okuyayım dedim ama başka kitaplarda vardı tabi... Neyse eski basım diye şey ettim, 99 basımıydı elimdeki de :D Bulursan yazarsın zaten sanıyorum :D
      Son olarak bizler de teşekkür ederiz, fikirlerini paylaştığın için :)

      Sil
    3. *duygularını anlatacak kelime bulamadı, bu nedenle sadece teşekkür edecek* Çok mutlu oldum. Yazılarımı okuduğun ve bunlara yorum yazacak kadar kıymet gösterdiğin için çok çok teşekkürler :')

      Sil
  4. Fuarda standtların üzerine büyük panolar olur ya yayıncıların. Onların birisine bu kitabın resmini koymuşlar tamamen. Görünce direk burası aklıma geldi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Heheh :D Ben de stand kurmuş kadar oldum, yirmi gündür üstlerde bu kitabın kitabın kapağı duruyor, yeni yazı yazayım da bitsin bu reklam :P

      Sil