20 Aralık 2015 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Aden - Stanislaw Lem


   Altı kişilik mürettebattan oluşan bir uzay gemisi, bir yanlış hesaplama sonucu Aden gezegenine düşer. Düşmek derken, sahiden düşer; toprağa çakılır.

   ''Bizimki de, bilinmeyen bir gezegene gerçekleştirilen ilk toprakaltı iniş olmalı,'' diye düşüncesini belirtti Kaptan.

   Önce gömüldükleri yerden çıkma, sonrasındaysa uzay gemisini tamir etme ve düştükleri dünyayı tanıma çabaları içinde mürettebatımız birbirinden ilginç olaylar yaşar.

   Aden, Dünya'ya hiç benzememektedir. İlginç canlılarla doludur bu dünya. Ayrıca, Aden'de zeki bir yaşam formunun izleri görülmektedir! Ancak bu izler oldukça tuhaftır; ne ürettiği belirsiz bir fabrika, toplu mezarlar, bariyerler...

   Mürettebatın Aden'i ve bu gezegendeki zeki yaşam formunu tanıma çabaları çok hoşuma gitti. Bunlarla ilgili yaptıkları çıkarımlar ve sorgulamalar da oldukça iyiydi. Aslında bunlarla ilgili paylaşmak istediğim birçok alıntı var, ancak spoiler vererek okuma zevkinizi köreltmek istemiyorum (bu da demektir ki, lütfen bu kitabı okuyun).

   Mürettebat Doktor, Kaptan, Mühendis, Sibernetikçi, Fizikçi ve Kimyager'den oluşmakta. Mühendis hariç diğerlerinin adlarını öğrenmiyoruz, ama isimlerini bilmemek bir eksiklik hissettirmiyor. Kendileri daha ziyade görevleri ve karakterleriyle öne çıktığından olsa gerek. Bu arada şunu da belirteyim ki, Doktor kitap boyunca en çok gördüğümüz karakterdi. Pratik, mantıklı ve cesur oluşu da ayrıca vurgulanmıştı. Doktor'u epey sevsem de, bazen ön plana fazla çıktığını düşündüm.

   Kitabı okurken sürekli bir merak duygusu içerisindeydim. Ayrıca, karakterlerin hepsini ayrı bir sevdim. Birbirleriyle konuşmaları çok eğlenceli ve zekiceydi. Kitabın eksisine gelirsek, betimlemeleri okurken bazen aklımda canlandıramadım, çünkü okuduğumu anlayamadım. Bu durum benden mi kaynaklandı, yoksa bu kitap Lehçeden İngilizceye, İngilizceden de bizim dilimize çevrildiği için anlam kayıpları mı yaşandı, bilmiyorum.

   Açıkçası, kitaba başlarken büyük beklentiler içerisinde değildim, kitabın basım tarihi (1959) sebebiyle olsa gerek. Neden öyle bir ön yargıyla yaklaşmışım ki?.. Çağının ötesinde bir roman bu. Eğer bu kitabı okuma konusunda tereddütünüz varsa atın çöpe o tereddütü.

   Stanislaw Lem'in okuduğum ilk romanıydı, ama imkânlarım elverirse son olmayacak!

Puan: 4,5

8 yorum:

  1. Yorumun cok guzel olmus, insani kitabi okumayi istetiriyor.. ama basımı var mi ki??
    Boyle hevesleniyorum ,sonra kursağımda kaliyor hevesim T︵T (bknz:damızlık kızın öyküsü)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne mutlu ki, basımı var! İnşallah basımı olmayan diğer kitaplar da tekrar baskıya girer.
      Damızlık Kızın Öyküsü'nü sahaflarda bulabilirsin. Tabii satıcının niyetine göre fiyat normal veya yüksek olabilir. Ben de o kitabı ukitap'tan takasla almıştım mesela.
      Yorumun için teşekkür ederim, yazımı beğenmene çok sevindim :)

      Sil
    2. Nadirkitap'ta da fiyatlar uçmuş hani...
      Rica etsem entelkitap@gmail.com'a mesaj atar mısın?

      Sil
  2. Lem ile bende geçen sene tanıştım. Solaris'i okumuştum. Sitedeki arkadaşlar önermişti bunuda. Daha bir kitabını okuyup birşey denir mi bilmiyorum ama farklı bir bilimkurgu anlayışı var yazarın. Bu senede bir kitabını okumayı düşünüyorum. Yazarın kitapları basılıyordu ama durdu sonra devam edecek mi bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, kesinlikle farklı bir bilim kurgu anlayışı var.
      Solaris'i sevmiş miydiniz? Lem okuma listemde sırada o var :)

      Sil
    2. Solaris çok farklı bir konusu var. Daha önce bilim kurgu olarak böyle birşeye rastlamadım. İlginizi çekecektir bence.

      Sil
  3. Daha ilk satırı okuduğum gibi kitaba dair bir ilgi uyandı içimde, "mutlaka okumalıyım bu kitabı" dedim. Bazı kitapların böyle bir çekim gücü var resmen. Nerede karşınıza çıktıkları önemsiz, hemen sizinle bir bağ kuruyorlar ve onları okumaya mecbur hale geliyorsunuz. Bu kitap da benim için öyle. Mutlaka alıp okuyacağım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bahsettiğin hissi biliyorum (ama ben bu kadar güzel ifade edemezdim)...
      Umarım sen de seversin bu kitabı. İyi okumalar dilerim şimdiden :)

      Sil