30 Nisan 2015 Perşembe

Tazecik Kitap Yorumu: Masallar - Hermann Hesse


   Hermann Hesse ile tanışmam, onun bir hikayesini okumamla olmuştu. Ziegler adında bir kahramanı vardı hikayenin. Çok sevmiştim hikayeyi, biraz araştırınca da Hesse'nin ''Masallar'' kitabını görmüş, belki içinde bu Ziegler'in hikayesi gibi hikayeler vardır diyerek, okumak istemiştim. Ukitap'ta güzel bir takas sonucu da kitabı edindim. Mutlu son!

   Kitapta yirmi beş tane hikaye yer almakta. Bunlardan en beğendiklerim Cüce, Kent, Faldum, Zor Geçit, Bir Sobayla Söyleşi ve Kuş. Diğer hikayeleri de beğendim, ancak bunlar en aklımda kalanlar oldu.

   Hikayelerin konularına değinmek yerine, hikayeleri neden sevdiğimi açıklayacağım, zaten kısa kısa hikayeler.

   Cüce'yi, bana Binbirgece Masalları'nı anımsatması; Bir Sobayla Söyleşi'yi farklı ve mesaj dolu anlatımı sebebiyle çok sevdim.

   Zor Geçit'i, hayatın; Kuş'u, insan davranış ve hırslarının; Kent'i, dünya tarihinin kısacık ama etkili bir özeti olduğu için beğendim.

   Faldum, aslında efsane saydığımız olayların bir zamanlar sahiden de yaşanmış ve bu sayede fantastikle gerçeklik arasında bağ kurulmuş olduğunu ortaya koyduğu için çok hoşuma giden bir hikaye oldu.

   Hesse'nin tarzını seviyorsanız, bu kitabı okumanızı öneririm. Hiç Hesse okumadıysanız da, iyi bir başlangıç olur. Keyifli okumalar!

Puan: 4

4 yorum:

  1. Bu kitabını okumadım ama 'Siddhartha'yı epey merak ediyorum ben de..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siddhartha'yı pek beğenmemiştim. Yanlış hatırlamıyorsam gencin biri, hayatın amacını bulmak için yola koyuluyordu. Kitabın Hint felsefesiyle yoğrulmuş bir kurgusu vardı ve bu hoşuma gitti(bizdeki tasavvufa benzettim bunu). Neden beğenmediğime gelirsek, sanki kitabın sonlarına doğru amacından uzaklaşıyordu adam, bu sebeple hayal kırıklığına uğramıştım.

      Sil
  2. Bu kitabını okumamıştım, yazınızı gördüğüm iyi oldu, hemen yazdım bir kenara =)

    YanıtlaSil