20 Aralık 2012 Perşembe

Tazecik Kitap Yorumu: Linus Hoppe'un İkinci Yaşamı - Anne-Laure Bondoux


   Serinin ilk kitabı Genç Linus'un Öfkesi'nin yorumu burada.

   ''Saatlerdir önündeki yürüyen banda eğilerek çalışan Linus, yüzünü acıyla buruşturdu. Gelen kutuyu yakalayıp inlememeye çalışarak kaldırıyor; sonra da arkasına dönüp kutuyu otomatik bant yapıştırma makinesine giden şeride bırakıyordu. Ağır konserve kutuları ve şişelerle yüklü ikinci kutuyu yakalamak için arkasına dönmeye anca zamanı kalıyordu. Ambalaj makinesinin önünde çalışmaya başladığından beri bunun gibi kaç kutu kaldırmıştı acaba? Altı ayda belki yüzlerce, hatta, kimbilir, belki de binlerce?''

   Kitabın ilk paragrafını okuduğumda tepkim ''Vah Linus, ne hallere düştün!'' oldu. Çünkü onun 2.Düzey'e geçmesindeki amaç bir robot (belki de köle demeliyim) gibi yaşamak değil, bir şeyleri değiştirmek konusunda toplumu harekete geçirmekti. 

   Genelde düzey değiştiren çocuklar en fazla iki-üç ay içinde, yanlarında kalacakları koruyucu ailelere gönderiliyorlar. Ancak bu sene bir sıkıntı var, altı ay geçmesine rağmen çocuklar hala ara yurtta kalıyor. Ara yurtta kalırken de aslında makinelerin yapması gereken işleri yapıyorlar; günde sekiz saat boyunca hiç ara vermeden, dinlenmeden kutuları aktarıyorlar. Ve Linus hiç de iyi bir durumda değil. Bunalıma girmiş durumda, çünkü o 2.Düzey'e geçtiğinde Bay Zanz'ın onu yanına alacağını, birlikte örgüt çalışmalarına devam edeceklerini düşünüyordu. Şimdiyse, bütün gününü korkunç şartlar altında geçiriyor, Chem'den haber alamıyor ve ailesini göremiyor. 

   Son günlerde de Linus hastalanmış durumda. Yurtta tanıştığı arkadaşı Sadko, ona doktora gitmesi gerektiğini söylüyor. Sadko 2.Düzey'de yaşayan bir çocuk ve sınavdan sonra evine dönmesi gerekiyormuş; düzey değiştirmediğinden ara yurtta kalmasına gerek yokmuş. Ancak bir güvenlik görevlisi sınav çıkışında ona annesinin öldüğünü ve eve dönemeyeceğini söylemiş.

   Birkaç gün sonra yurt müdürünün kızı Toscane, Linus'u doktora götürmeye geliyor. Aslında amacı Linus'u yurttan çıkarmak, hastalık da iyi bir bahane oluyor, sonrasında olaylar gelişiyor. Durum ne kadar tehlikeli olsa da karakterlerimizin var olan düzeni değiştirmek adına bir şeyler yapmaları gerek...

   Kitabın sonunun harika ve bu seriye yakışır bir son olduğunu söylemeden de edemeyeceğim. İyi okumalar!


Puan: 5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder