8 Şubat 2013 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: Evrenin Ötesi - Beth Revis


   Kaynaklarımız tükenip dünyamız daha fazla insanı artık kaldıramadığında ne olacak? Bu soru ne zamandır insanların aklında ve araştırmacılar da üzerinde yaşanabilecek yeni gezegenler arıyorlar. Peki ya bu aradıkları gezegeni bulsalardı?

   Kitaptaki olaylar, Centauri-Dünya adı verilmiş yaşanabilir bir gezegenin keşfedildiği bir gelecekte geçiyor. Bu gezegene yolculuk, Godspeed adında bir uzay gemisiyle yapılacak ve üç yüz sene sürecek. Yeni gezegende kolonileşmeyi başlatmak ve yaşam şartlarını daha uygun hale getirmek için bilim insanlarına ve ordu mensuplarına ihtiyaç var. Bu görev için seçilmiş kişiler, gezegene iniş yapıldığında uyandırılmak üzere donduruluyorlar. Amy'nin anne babası da yeni gezegen için önemli insanlar. Annesi bir genetik uzmanı ve babası da bir savaş analizi uzmanı. Amy de anne babası sayesinde yeni gezegene gitmeye hak kazanmış. Ne var ki gerekenden elli yıl önce uyandırılıyor. Tek uyandırılan da sadece o değil. Birisi donmuş insanların fişlerini çekip kaçıyor ve çözüldükleri vaktinde fark edilmeyen kurbanlar, dondurucu sıvılarında boğularak ölüyor. Amy'nin katili bulması gerek, çünkü anne babası hala dondurulmuş vaziyette. Bu arada ona gemideki yaşama uyum sağlamasında Çırak yardımcı oluyor.

   Çırak, geminin gelecekteki lideri. Dondurulmuşlar hariç diğer herkes gemide doğmuş. Her neslin bir lideri var. Çırak'ın yöneteceği nesil bu Sezon'da doğacak. Çırak'tan önceki neslin sahibi olan Çırak ise ölmüş. Normalde onu bir önceki Çırak'ın eğitmesi gerekirken, Bilge eğitiyor. Bilge, Çırak'a lider olabileceği konusunda pek güvenmiyor. Amy'nin uyandırılışıyla bu görüşü daha da güçleniyor. Çünkü Bilge, çatışmanın ana sebeplerinden birinin farklılık olduğunu düşünüyor. Gemideki herkes tek ırktan, ancak Amy görünüş itibariyle onlardan tamamen farklı. Diğerlerine Dünya'yı anlatması da ömürlerini geminin içinde geçirmiş insanlar için neredeyse isyana sebep olacak cinsten, Bilge'nin görüşü bu. Çırak onunla aynı fikirde değil. Bilge'den iyi bir eğitim alamayan Çırak, gemiyle ilgili gerçekleri kendisi araştırmaya başlıyor. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki Godspeed'de her şey yalanlar üzerine kurulu. Her öğrendiğiniz gerçek, ağzınızı açık bırakacak cinsten.

   Eklemek istediğim bir şey var, dondurulurak uyutulmanın ve bu sayede yaşlanmamanın şu an mümkün olduğunu biliyor muydunuz? Hayvanlar üzerindeki deneylerde olumlu sonuç vermiş bu çalışma, ancak ben bunu öğrendiğimde yaklaşık iki sene önceydi, yani sıra insanlara gelmiş olabilir.

   İnternette araştırırken Godspeed'in bir haritasını (kat planı mı demeliydim?) buldum:


  Kitabın kapağının arka planı çok hoşuma gitmekle beraber konulan insan yüzlerini sevemedim, balık gibi durmuşlar...

  Sırada serinin ikinci kitabı olan Bir Milyon Güneş var ^.^  İkinci kitapta daha ne kadar şok olabiliriz, bilmiyorum.

   Edit:
   Serinin ikinci kitabı Bir Milyon Güneş'in yorumu burada.
   Serinin üçüncü kitabı Dünyanın Gölgesi'nin yorumu burada.

Puan: 5


2 yorum:

  1. Ben de bu kitabı çok beğenmiştim hele Bilge-Çırak ilişkisi, Amy'nin olayı falan :D
    Godspeed'in planını kitapla birlikte veriyorlardı yani benim aldığımda öyleydi :D

    Eline sağlık, güzel yorum olmuş :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevindim yorumumu beğendiğine :D Ay, ne kadar şanslısın, benim kitabımın içinde harita yoktu, gemiyi anlayabilmek için kendimi çatlattım, sonradan internetten araştırıp da bulunca, dumura uğradım :D

      Sil