17 Mayıs 2013 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: 500 - Matthew Quirk

 

   Herkesin bir fiyatı vardır, uğruna ruhunu satacağı.

   Kitap, olayların ortasında başlıyor. Öyle bir olay ki ana karakterimiz Mike, ölmenin çare olduğuna inanıyor. Davies'le bir anlaşma yapıyor ve elindeki zarfı ona veriyor. Davies'in fiyatı bu zarf. Ancak zarf boş. Mike, Davies'i kendi oyununda yenmeye çalışıyor.

   Bu kısım bittikten sonra başa sarıyor kitap, bütün olayların başına. Mike Ford, Harvard Hukuk Fakültesi'ndeki üçüncü senesini bitirmek üzere. Bir seminere katılıyor. Seminerde, kolu her yere uzanan Davies Group'un sahibi Henry Davies, 1. Dünya Savaşı'nın neden çıktığını soruyor. Mike bu soruda diğerlerinin aksine kitaptan okuma şeyler söylemeyip sadece kendi fikirlerini anlatıyor. Davies o gün onu işe alıyor.

   Normalde Mike borçlardan boğuluyor. Annesinin kanser tedavisi için seksen üç bin küsür ve üniversitesine de yüz altmış bin küsür dolar borcu var. Annesi ölmüş; babası, Mike daha on iki yaşındayken yirmi dört yıllığına hapse girmiş. Borçları ödemek için okuldan sonraları işte çalışan Mike'ın canı çıkıyor. Ama Davies Group'a katılmasıyla hayat onun için tamamen değişiyor.

   Davies Group'ta kalmak çok da kolay değil yine de. Günde on beş saat çalışması gerekiyor. Ama asıl önemli olan şey, ''talep'' denilen iş. Bir bakıma şantaj diyebiliriz, ancak Davies'in de dediği gibi; şantaj, talebin yanında çok basit kalan bir şey. Talepte bulunulacak kişinin tüm özel hayatı didik didik inceleniyor, sonra da o kişinin önüne kirli işleriyle ilgili raporu koyup, senden şunu istiyoruz, kabul ediyor musun, diyorlar. Kişinin talebi kabul ettiği nokta, ruhunu artık sattığı zamandır, fiyatı da o rapordur, pis işlerinin kanıtıdır. Eğer talep reddedilirse Davies Group'ta artık o elemana yer yoktur.

   Mike ilk talebini başarıyla hallediyor. Başka bir talepte ise bir sorun çıkıyor. Davies, bu davanın Mike'ı aştığını ve davadan kesinlikle uzak durmasını söylüyor. Ama işte, rahat batıyor Mike'a. Sonra neler neler oluyor...

   Kitabın adının 500 olmasının sebebi ise Washington'daki en güçlü 500 insan. Davies Group bu kişilere talepte bulunuyor.

   Kitaba puan verirken çok zorlandım doğrusu. Bence aksiyonu beş üzerinden beşti. Ancak çok fazla argo kullanımı ve rahatsız edici kısım vardı. Bu sebeple kitaptan soğudum biraz, üç puan vermeye karar verdim.

Puan: 3

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder