21 Kasım 2014 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: Seçilmiş Kişi - Lois Lowry


   Mükemmel bir toplum oluşturmak için tüm seçimlerin kaldırıldığı bir dünya. İşinize, eşinize, çocuğunuza toplumun karar verdiği, renklerin, ayrımcılığa yol açmasını engel olmak için yok edildiği, müziğin kaldırıldığı, düşünme ve hissetmenin engellendiği bir düzen.

   Toplumdaki bireyler on iki yaşlarına gelene dek, her sene törenler düzenleniyor. Her törende farklı şeylere hak kazanılıyor, isim sahibi olmak veya bisiklet sahibi olmak gibi örneğin. On iki yaş töreninde ise, çocuklara Yaşlılar Komitesinin uygun gördüğü meslekler duyuruluyor, çocuklar da bu törenden itibaren, okuldan sonra yeni işlerinde eğitim görmeye gitmeye başlıyor.

   Kitabımızın ana karakteri Jonas. Jonas son derece zeki, dürüst, düzgün bir çocuk. Ama yaşlıların kendisine hangi görevi uygun göreceğini tahmin edemiyor, çünkü kendisinin bir mesleğe eğilimi yok. Törende Jonas'ın meslek duyurusu en sona bırakılıyor, çünkü o Seçilmiş Kişi; bir sonraki Toplayıcı olacak.

   Toplayıcılık, çok nadir verilen, oldukça zor ve de kutsal bir görev. Toplum için anıları saklayan ve bazen de bu anılardan acı çeken insan Toplayıcı.

   Jonas Toplayıcılık eğitimi aldıkça gözleri açılıyor, toplumun kurduğu düzendeki çarpıklıkları fark etmeye başlıyor. Bu farkındalığı da, toplum düzenini değiştirmek üzere harekete geçiriyor onu.

   Bu kitap birçok distopyaya ilham kaynağı olmuş gibi(olup olmadığını bilemeyiz tabii). Normalde kitaplar arasında karşılaştırma yapmam, ancak bu seferlik bir farklılık olsun. Benzerlikler:
- Eşleşme serisi - Ally Condie: Uygun mesleğin ve eşin, bireylere topluluk tarafından verilmesi; bireylerin zor durumda kaldıklarında kullandıkları haplar.
- Candor - Pam Bachorz: Tek kişiye bireysel uyarı yapmak yerine, isim verilmeden, tüm topluluğu uyarmak.
- Damızlık Kızın Öyküsü - Margaret Atwood: Doğum anneliği.
- Çirkinler serisi - Scott Westerfeld: İnsanların düşünme yetisinin engellenmesi.
- Evrenin Ötesi serisi - Beth Revis: İnsanların düşünme yetisinin engellenmesi; ayrımcılığa yol açtığı için, insanların tek renge indirgenmesi.

   Oldukça güzel bir kitap Seçilmiş Kişi. Verdiği mesaj olsun, konusu olsun, kurgusu olsun. Toplumun düzeninden biraz daha bahsedilseydi ve kitabın dili bu denli yavan olmasaydı, tadından yenmezdi.

Puan: 4,5

4 yorum:

  1. Merhaba
    Kitabı sürekli görüyordum başka sitelerde ama hiç konusunu açıp okumadım. Şimdi sizin yazınızı okuyunca roman ilgimi çekti.Aslında bazı konularda baktığınızda distopya ile ütopya arasında fark yok. Mesela karar verme yetisi genelde kısıtlıdır. Listeme attım kitabı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tespitiniz çok doğru. Umarım beğenirsiniz kitabı :)

      Sil
  2. Kitabı ilk kez görüyorum, konusu işginçmiş. Sanırım bir tür distopya. Ben de listeme ekledim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, bir tür distopya. Bir çocuğun etrafında döndüğü için olaylar, dili biraz basit, genelde çocuk kitabı olarak ödül almış. Ancak yazılış amacıyla bir çocuk kitabının çok ötesinde bence, umarım beğenirsiniz :)

      Sil