27 Ağustos 2013 Salı

Tazecik Kitap Yorumu: Satranç - Stefan Zweig


   Czentovic, akıldan nasibini almamış, ancak olağanüstü yetenekli bir satranç oyuncusudur, yirmi yaşında dünya şampiyonu olmuştur.

   Kitabımızın yazarı vapurla Buenos Aires'e gitmektedir ve Czentovic'le aynı vapurda olduğunu öğrenir. Czentovic'i daha yakından tanımak ister ve kısa sürede bunun imkansızlığını anlar. Yolculardan biri olan McConnor'ın ise farklı bir amacı vardır, Czentovic'i satrançta yenmek. Yazarımız da bunun, Czentovic'i izlemek için iyi bir fırsat olduğunu düşünür.

   Gemideki tüm satranç meraklıları toplanır, hepsi Czentovic'e karşı oynarlar. İlk elde yenilirler, ikinci elde ise oradan geçmekte olan bir beyefendi onlara, yapmak üzere oldukları hamleyi kesinlikle yapmamalarını söyler, eğer yaparlarsa nasıl kaybedeceklerini anlatır. Onun yerine hangi hamleyi yapmaları gerektiğini ve ondan sonra hangi hamleleri yaparlarsa daha iyi olacağını anlatır. Oyunu kazanamayacaklarını, ama beraber kalabileceklerini söyler. Herkes afallamıştır. Gemide başka bir satranç ustası daha mı vardır? Oyun gerçekten de adamın tahmin ettiği gibi sonuçlanır. Herkes ondan, yarın tek başına Czentovic'le oynamasını ister, ama adam oynamak istememektedir, yirmi beş yıldan beridir satranç taşlarına elini bile sürmediğini söylemektedir. Daha sonra yazar, bu satranç ustası Dr. B.'nin hikayesini öğrenir...

   Kitabın başında, Stefan Zweig'in biyografisi var. Kitabı bitirince tekrar okuyun o kısmı. Zweig, Dr.B karakterinde resmen kendini anlatmış, önsözde bahsedildiği gibi.

   Yazar deliliği harika tasvir etmiş. Düşünceleri harika aktarmış. Anlatışına gerçekten hayran kaldım.

   Yazarın bizim buradaki kütüphanede daha birçok kitabı var, çok sevindim. Özellikle, Amok Koşucusu'nu okumayı çok istiyorum. Onun da Satranç kadar güzel bir kitap olduğuna inanıyorum ^.^

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder