21 Şubat 2014 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: Beynine Bir Kez Hava Değmeye Görsün - Dr. Frank Vertosick Jr.


   Frank Vertosick bir beyin cerrahı. Kitabında, eğitim sürecindeki hastane rotasyonlarından başlayarak, kadrolu bir cerrah oluncaya kadar yaşadıklarını aktarıyor. Kitap çeşitli öykülerden oluşuyor.

   Vertosick'in dediğine göre ameliyat psikopatları denilen bir cerrah tipi varmış. Bunlar hastalarının durumlarını fazla düşünmeyen, hastaları ölse bile fazla umursamayan tiplermiş. Bunun sebebi, çok fazla ameliyat yapıp çok fazla şey görmüş geçirmiş olmalarıymış aslında. Ancak Vertosick, tecrübeli bir doktor olduğunda bile hastalarına yakınlık duymaktan kendini alamıyor. Kitabında da aklında yer eden kimi hastalarından bahsetmiş. Onun gözünden; duyarlı bir doktorun gözünden, hastaların hikayelerini okumak oldukça ilginç ve pek tabii iç burkucu. Herkese ayrı bir üzüldüm. Bebek Rebecca hele... Hayır, hayır, ağlamıyorum...

   Vertosick'in beyin cerrahisi bölümünde rotasyon yapmaya ilk başladığında öğrendiğine göre beynine bir kere hava değmeye görsün, illa ki bir şeyler değişirmiş o insanda.

   Kitap, tıp eğitimi ve doktorluk hakkındaki yaygın yanlış düşünceleri yıkması bakımından da kayda değer.

   Vertosick başarılı bir cerrah olduğu kadar, başarılı bir yazar da. Oldukça içten bir üslubu var. Çeşitli çıkarımları da var ki, bayıldım. Bir de fiyatına değinmek istiyorum kitabın; sekiz lira. Saçma sapan romanların kırk liraya varabildiği bu zamanlarda, böylesi uygun fiyatlı ve güzel bir kitap bence kaçırılmamalı.

Puan: 5

4 yorum:

  1. Bu kitabı tıp tarihi hocamız önermişti ve okuyunca bayılmıştım. Çok güzel bir kitap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, çok güzel kitap. Bugün de aynı yazarın-doktorun :D- ''Neden Canımız Yanar?'' isimli kitabını aldım, o da bunun kadar güzeldir inşallah :D

      Sil