28 Temmuz 2013 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Ejderhanı Nasıl Eğitirsin - Cressida Cowell


   Başlamadan önce bir not, bu bir Zor Yoldan Kahraman Olma öyküsüdür :D

   Kıllı Holigan Kabilesi'nin veliahtı Korkunç Gıcık Üçüncü Hıçkıdık ve başka dokuz oğlan, karların içinde ayakta duruyor; başlarında da öğretmenleri Geğiren Kabadayı. Çocukların görevi kendilerine birer ejderha yakalayıp onu eğitmek. Ejderha Hazırlık Programı'nı başarıyla tamamlayan çocuklar, kabileye üye olma hakkını elde edecek. Ne var ki bu iş o kadar da kolay değil.

   Çocuklar Ejderha Yavruları Yatakhanesi'ne giriyor. Ejderhaların hepsi şimdi kış uykusunda. Ancak en küçük bir dikkatsizlikleri, tüm ejderhaların uyanmasına ve onları paramparça etmesine sebep olabilir. Hıçkıdık kendisine bir tane ejderha buluyor. O sırada, sürüngenlere alerjisi olan arkadaşı Balıkayak kendini tutamayıp hapşırıyor ve ejderhalar uyanıyor.

   Çocuklar yatakhaneden kaçarken Balıkayak, Hıçkıdık'a ejderha alamadığını söylüyor. Ejderha yakalayamayanlar direkt sürgüne gönderileceği için bu epey büyük bir sorun. Hıçkıdık da ona kendi bulduğu ejderhayı verip, kendisine başka bir tane yakalamak üzere tekrar yatakhaneye dalıyor. O anki kargaşada göz gözü görmüyor ama Hıçkıdık bir ejderhanın orada olduğunu hissediyor. Onun özel olduğunu hissediyor. Onu alıp çıkıyor dışarıya.

   Kabadayı yatakhaneden çıkan ve onları kovalayan ejderhaları savuşturduktan sonra, çocuklara bir güzel fırça çekiyor. Sonra da onlara ejderhalarını eğitmek için dört ayları olduğunu söylüyor.

   Hıçkıdık ve Balıkayak köye yaklaştıklarında durup ejderhalarına bakıyorlar. İkisi de son derece sıradan ejderhalar almışlar. Hele Hıçkıdık'ınki sıradanın ötesinde bir sıradan ejderha. Diğer ejderhaların aksine de bayağı küçük. Normal ejderhalar bir labrador köpeği kadarken, Hıçkıdık'ınki bir İskoç terrieri kadar (filmdeki gibi devasa bir şey değil anlayacağınız). Sonradan, bu ejderhanın bir tane bile dişi olmadığı da ortaya çıkıyor. Hıçkıdık da ejderhasına Dişsiz adını koyuyor. (Filme biraz daha laf atmak istiyorum. Dişsiz, filmdekinin aksine siyah değil, yeşil. Ayrıca, Hıçkıdık'ın saçları turuncu. Ayrıca Hıçkıdık bir kahraman değil, zamanla oluyor. Ayrıca, filmin kitapla hiçbir alakası yok. Ayrıca, ayrıca ve ayrıca! Filme sinir olduğumu anlamışsınızdır, kitabın güzelliğine ve orijinalliğine gölge düşürüyor çünkü.)

   Kitabın devamında da Hıçkıdık'ın Dişsiz'i eğitmek için denediği türlü yöntemler, karşılaştığı çeşit çeşit sorunlar anlatılıyor.

   Bu arada, hayat akıp giderken denizin diplerinde de bir şeyler oluyor. Yüzlerce yıldır uyuyan devasa bir ejderha yavaş yavaş uyanıyor...

   Kitabı okumaya başlamadan önce sizi uyarmalıyım; kitap Viking küfürleri içeriyor. ''Seni kokuşmuş deniz minaresi'', ''Seni sefil yumuşakça'' gibi :D

   Kitapta bol bol resim var (ki bunlar çok hoşuma gitti benim). Bir de, hikayenin aralarına serpiştirilmiş, ejderha türlerinin özelliklerini anlatan sayfalar var. Bunlar ejderhaları anlamanıza epey yardımcı oluyor. Çevirmen Mine Kazmaoğlu'nun da ellerine sağlık, çevirisi şahane. Ejderha isimlerini vs. güzel çevirmiş/türetmiş ayrıca.

   Kitabı okurken Hıçkıdık'ın işleri nasıl yoluna koyduğunu, zekasını nasıl kullandığını görüyorsunuz. O doğuştan bir kahraman değil, kuzeni Sümüklüküstah'ın aksine. Kahraman olmayı öğreniyor, epey ilham verici. Ayrıca, çok da eğlenceli bir kitap bu, sırıtarak okudum hep.

   Son bir not, bu serinin şimdiye kadar üç kitabı çevrilmişti sadece. Kitap kapağını bulabilmek için yayınevininin sitesine girdim ve... dördüncü kitabın çıkmış olduğunu gördüm! Ne kadar sevindiğimi anlatamam, beş senedir o kitabın çevrilmesini bekliyordum :)

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder