27 Ağustos 2013 Salı

Tazecik Kitap Yorumu: Satranç - Stefan Zweig


   Czentovic, akıldan nasibini almamış, ancak olağanüstü yetenekli bir satranç oyuncusudur, yirmi yaşında dünya şampiyonu olmuştur.

   Kitabımızın yazarı vapurla Buenos Aires'e gitmektedir ve Czentovic'le aynı vapurda olduğunu öğrenir. Czentovic'i daha yakından tanımak ister ve kısa sürede bunun imkansızlığını anlar. Yolculardan biri olan McConnor'ın ise farklı bir amacı vardır, Czentovic'i satrançta yenmek. Yazarımız da bunun, Czentovic'i izlemek için iyi bir fırsat olduğunu düşünür.

   Gemideki tüm satranç meraklıları toplanır, hepsi Czentovic'e karşı oynarlar. İlk elde yenilirler, ikinci elde ise oradan geçmekte olan bir beyefendi onlara, yapmak üzere oldukları hamleyi kesinlikle yapmamalarını, eğer yaparlarsa nasıl kaybedeceklerini söyler. Onun yerine hangi hamleleri yaparlarsa daha iyi olacağını anlatır. Oyunu kazanamayacaklarını, ama berabere kalabileceklerini söyler. Herkes afallamıştır. Gemide başka bir satranç ustası daha mı vardır? Oyun gerçekten de adamın tahmin ettiği gibi sonuçlanır. Herkes ondan, yarın tek başına Czentovic'le oynamasını ister, ama adam istememektedir, dahası, yirmi beş yıldan beridir satranç taşlarına elini bile sürmediğini söylemektedir. Daha sonra yazar, bu satranç ustası Dr. B.'nin hikayesini öğrenir...

   Kitabın başında, Stefan Zweig'in biyografisi var. O kısmı kitabı bitirince tekrar okumanızı tavsiye ederim. Zweig, Dr. B karakterinde resmen kendi halini tasvir etmiş, önsözde bahsedildiği gibi.

   Yazar deliliği muazzam bir biçimde işlemişti, düşünceleri aktarışı da ayrı bir şahaneydi. Üslubuna gerçekten hayran kaldım.

   Yazarın bizim buradaki kütüphanede daha birçok kitabı var, çok sevindim. Özellikle, Amok Koşucusu'nu okumayı çok istiyorum.

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder