24 Kasım 2013 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Açlık Oyunları - Suzanne Collins


   Sefalet içindeki on iki mıntıkanın çevrelediği, refah içindeki Capitol. Yıllar önce, mıntıkaların sayısı on üçmüş aslında, ancak mıntıkaların Capitol'e karşı ayaklanmaları sebebiyle ibret-i alem olsun diye on üçüncüsü yok edilmiş. Şimdi ise, diğer mıntıkalara bir hatırlatma olarak her yıl tekrarlanan Açlık Oyunları var.

   Nedir bu Açlık Oyunları? Mıntıkanızdan bir kız ve erkeği, ölümüne savaşacakları bir arenaya göndermek demek. Sadece bir kazanan olacak. Böyle korkunç bir baskı kurulmuş halkın üzerinde: ''Bize karşı gelirseniz sizi öldürmekten beter eder, çocuklarınızı öldürürüz.'' Katniss ve Peeta ise, bu seneki Açlık Oyunları'nın haraçları.

   Daha fazla bahsetmek istemiyorum kitaptan, kendiniz kitabı okuyup o güzelliği fark etmelisiniz. Bu arada, önceden de bahsetmiştim çok sevdiğim kitapları tekrar tekrar okuyabileceğimden. Bu da o kitaplardan benim için.

   Kitap Katniss'in ağzından anlatılıyor, bu sebeple ayrı bir güzel. Bu arada, kitabın orijinali şimdiki zaman ekiyle yazılmış hep, ancak maalesef bizde kaçıncı baskıdan sonra bilmiyorum, geçmiş zamana çevrildi hepsi. Bence önceki hali bir süreğenlik katıyordu kitaba, her şey o an yaşanıyor gibiydi.

   Suzanne Collins bence çok başarılı karakterler oluşturmuş. Katniss'i de Peeta'yı da ayrı bir seviyorum. Gerçi Katniss Peeta'ya hak ettiği kadar iyi davranmıyor ama ne yapalım.

   Kitabın filmi de çekildi biliyorsunuz. Seneca Crane'in sakalından başka bir şeyi beğenmedim diyebilirim :P Yok, o kadar da değil gerçi, ama yine de uyarlamayı sevmedim. Bunlar da sebepleri(demek ki tek sevmeyen ben değilim-bu arada, video ağır spoiler içeriyor filmle ilgili, haberiniz olsun-):


   İnternette bu kitapla ilgili birçok hayran çalışması bulmak mümkün, ben de beğendiklerimi ekleyeyim dedim. Linkler: 1-2-3-4-5-6-7-8-9-10-11.

   Öncelikle, şu siteye bakmanızı öneririm(Kitap Hayvanı'nın Facebook sayfasından gördüm, bunu belirteyim de).

   Vee, resimler:

http://www.fanpop.com/clubs/the-hunger-games/images/9139556/title/girl-on-fire-fanart

http://hungergamestrilogy.wordpress.com/media/
(Açlık Oyunları kitabını tanımamı sağlayan yorumun sonunda bu resim vardı, unutamam)

http://www.fanpop.com/clubs/the-hunger-games/images/8235636/title/waiting-out-rain-fanart

http://www.fanpop.com/clubs/the-hunger-games/images/9139870/title/end-fanart

http://www.fanpop.com/clubs/the-hunger-games/images/34403658/title/peeta-version-fanart
  
http://teenfictionbooks.wordpress.com/2012/06/14/fan-art-hunger-games/

http://www.hungergamestrilogy.net/2012/04/fan-art-tim-burtonned-hunger-games-characters/

http://weheartit.com/entry/14283286

http://thehungergames.wikia.com/wiki/File:The-Hunger-Games-Fanart-the-hunger-games-24471860-580-270.png

http://jobspapa.com/id2/funny-art-hunger-games-teenfictionbooks.html


   Kitabın film uyarlamasının sonunda çalan bir şarkı vardı, onu da paylaşıp öyle bitireyim.


   Edit:
   Serinin ikinci kitabı Ateşi Yakalamak'ın yorumu burada.

Puan: 5

2 yorum:

  1. Aslında ben kitabı okumadan önce filmi izledim ve pek de memnun olmadım. Filmden çıkınca da kitabını okumayı erteledikçe erteledim :) Şimdi sen yazınca bi şans versem mi diye düşünmüyor değilim ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Filmi ben hiç beğenmedim. Film, kitabın yanında zaten aşırı basit ve hatta saçma kalıyor. Eğer ben de kitabı okumayıp, filmi seyretseydim, soğurdum kesinlikle kitaptan, bunu itiraf edeyim. Ancak kitap gerçekten güzel, okumana değeceğini düşünüyorum :D

      Sil