21 Ağustos 2015 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: Koralin ve Gizli Dünya - Neil Gaiman


   Canınız çok sıkılıyorsa.... anne ve babanız sizi başından savıyorsa... can sıkıntınızı gidermek için evdeki tüm pencereleri, kapıları ve mavi şeyleri bile saymışsanız, ne yaparsınız? Bu sayımı yaparken; arka odada hiçbir yere açılmayan bir kapı bulsanız? Bu kapının ardı tuğlayla örülmüş olsa... ama bir gün bu kapının bir tünele açıldığını görseniz? Girer miydiniz?

   Tünelin ardında yine sizinki gibi bir dünya var. Ama daha renkli, istediğiniz her şeyin mevcut olduğu bir dünya; ilgi ve eğlencenin eksik olmadığı bir dünya. Bu dünyada kalmak için tek yapmanız gereken, gözlerinizin yerine birer düğme dikilmesine izin vermek.

   Koralin, o gizli kapıyı buluyor. Kapının ardında, düğme gözlü diğer anne babası var. Koralin'e, onu çok seveceklerini söylüyorlar, onun istediği her şeyi yapacaklarını... Yeter ki gözlerinin yerinde düğme olmasını kabul etsin Koralin. Bu öbür dünya Koralin'e cazip gelse de, Koralin kendi anne babasından vazgeçmiyor. Bunun sonucu ise ağır oluyor... Sen misin şefkatli düğme gözlü anne?

    Koralin aşırı cesur bir kız. Hayran kaldım kendisine. Ben olsam, en başta o kapıdan geçmezdim zaten (nerede bende o yürek). Kitabı çok sevdim, ancak kapının ve öbür dünyanın tarihi hakkında birazcık bilgi sahibi olabilmeyi isterdim, merak ettiğimle kaldım. İllüstrasyonları beğendim, Dave McKean'ın ellerine sağlık; kitabın tekinsiz havasına uyum sağlamış çizimleri. Ama keşke biraz daha fazla olsaymış bu illüstrasyonlar, sadece bölüm başlarıyla sınırlı kalmasaymış. Son olarak, kitap çevrilirken neden Coraline ismi Koralin olmuş? Tuhaf geldi bana.

   ''...İnsanlar bu kitabı okumaya başladığında öğrendim ki, çocuklara macera yaşatan, yetişkinlere ise kâbuslar gördüren bir hikâyeymiş bu.'' demiş Gaiman. Çocukların bu kitabı okurken nasıl dehşete düşmediklerini aklım almıyor. Tehlikeyi anlayamıyorlar mıdır, nedir, hayret bir şey. Okurken gerim gerim gerildim ben :D Ciddiyim, içimde o dehşeti hissettim. Evet, bir çocuk kitabının size bunu hissettirebilmesi tuhaf bir şey. Ama demek ki bu kitap, o bildiğiniz çocuk kitaplarından değil.

   Bu kitaptan uyarlanan animasyonun sloganıyla bitirelim yorumu: ''Ne dilediğinize dikkat edin.''



Puan: 4,5

5 yorum:

  1. Animasyonu izlemiştim çok önce ve bir animasyona göre ürkütmedi değil :D kitabı olduğunu bilmiyordum ama.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Animasyonu ben de geçenlerde izledim. Ama söylemem gerek ki, kitap çok daha iyi -hemen her zaman olduğu üzere- :D Animasyondan daha karanlık bir havası var bence kitabın. Hem işin içine insanın kendi hayal gücünün girmesi apayrı bir his veriyor ^_^

      Sil
  2. Çok iyi bir tanıtım olmuş. Eksiklikleri konusunda haklısın. Ben de öbür dünyayla ilgili daha çok şey öğrenmek isterdim. Diğer tespitlerin de doğru. Mesela Koralin resmen yürek yemiş.
    Bu arada kitabı çocukken okumuş biri olarak söylemeliyim ki çocukken de kabuslar götürüyor, çocuk kitabı ya, çocuklar korkup almaktan vazgeçmenin diye öyle yazmış olmalılar. :D Öte yandan aimasyonu kitapla kıyaslarsak gerçekten sadece bir macera. Ama kitap... Özellikle son kısımları tüyler ürpertici.
    Neil Gaiman gifi harika.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim öncelikle ^_^
      Koralin resmen yürek yemiş cümlene çok güldüm, ama sonuna kadar haklısın!
      Reklam konusunda da haklı olabilirsin. Zaten doğal olan herkesin korkması :P
      Animasyon bence Koralin'in cesurluğunu gölgelemiş. Çünkü kitapta Koralin her şeyin üstesinden tek başına geliyor, animasyonda ise Wyborn ona yardım ediyor. Hem, kitaptaki bazı korkunç sahneler(şu bodrum sahnesi örneğin), aktarılmamış animasyona.
      Gifler beni ürpertiyor açıkçası :D Düğmelere o bakış, daha sonrasında, o sırıtış... :I

      Sil
    2. Evet ya, bodrum sahnesi tüm kitabın en korkunç yeriydi. Filmde yoktu di mi sahi? Ve gifler korkunç olsalar da güzeller. *-*

      Sil