7 Kasım 2014 Cuma

Tazecik Kitap Yorumu: Hayaletin Hatası - Joseph Delaney


   Serinin birinci kitabı Hayaletin Çırağı'nın yorumu burada.

   Serinin ikinci kitabı Hayaletin Laneti'nin yorumu burada.

   Serinin üçüncü kitabı Hayaletin Sırrı'nın yorumu burada.

   Serinin dördüncü kitabı Hayaletin Savaşı'nın yorumu burada.

   Gelelim beşinci kitabın yorumuna...

   Tom bir gün erzak torbasını doldurmuş, Hayalet'in evine dönerken, savaş için asker toplayan askerlere yakalanıyor. Bu askerler, asker kaçkını gibi bir şey aslında, her türlü yolsuzluğu yapıyorlar; askere alacağız diye insan kaçırıyor, masum insanların ekmeklerine el koyuyorlar ve daha nice şey. Tom'u kaçırıyor bu soysuz herifler. Sonra sevgili Alice kızımız, Tom'u kurtarmayı başarıyor (nasıl olduğunu söylemeyeceğim, zira, bence kitabın sonunda açıklanan bir şeyle, bu bölümün epey bir alakası var).

   Sonradan Tom'la Alice eve geri dönüyorlar. Hayalet durumu öğrenince çok kızıyor ve Tom'un iyi bir eğitim alması için, onu eski çırağı Bill Arkwright'ın yanına göndermeye karar veriyor. Arkwright, Caster'ın kuzeyinde hayaletlik yapan, oldukça sert bir adam. Hayalet'in gönderdiği çıraklara da pek iyi davrandığı söylenemez aslında, ama Tom daha asker kaçaklarına karşı koyamazken, Şeytan'dan nasıl korunacak, değil mi?

   Arkwright'ın uzmanlığı, sudan gelen tehlikeler. Yazar sahiden su mahlûkatlarını iyi kurgulamış, çok orijinaller yaratıklar. Joseph Delaney'nin hayal gücüne buradan şapka çıkarıyorum -gerçi ilk kitaptan beri takamadım şapkayı :D-.

   Yaratıkların orijinal olmasının yanı sıra, kurgu da orijinal. Arkwright'ın sert bir adam olmasının sebepleri mi dersiniz, münzevi mi dersiniz, Şeytan ve dalavereleri mi dersiniz... Hele hele eski düşman! -okuyanlar anlayacaktır-

   Kitapta anlam veremediğim tek şey, yahu Tom ve Alice, özellikle de sen Tom, neden münzevinin kehanetlerini umursamıyorsunuz? Azıcık kafanızı kullansaydınız bu kadar şaşırmazdınız açıklanan sırlara.

   Kızdığıma bakmayın, sahiden güzel bir kitaptı. Konusu orijinal, konunun işlenişi harika, kitabın sonu ayrı bir güzel. İnsan daha ne isteyebilir ki?

   Bitirmeden önce, aklıma bir şey takıldı. Kitabın başında Eyalet haritası var. Haritada da Ward Tepeleri var. İlk kitaptan beri her kitabın başında yazan şeyi hatırlıyor musunuz: ''Hayaletin biri ülkenin en yüksek noktasında Şeytan'ı bağlamaya çalışırken öldü, ama aradan çok uzun yıllar geçse de o tepenin adı unutulmadı: Wardstone.'' (kısalttım ben tabii.) Ben birinci kitapta bu yazıyı okuduğumdan beri Tom'un öleceğini düşünmüştüm, zaten Tom'un soyadı da Ward. Ama şimdi haritayı görünce, e, zaten burada Ward Tepeleri var, acaba Wardstone adı bu tepelerin adından mı geliyor diye düşündüm. Belki de Tom ölmez, hım? Ama hayaletin biri ölmek zorunda. Of, zalimsin Delaney.

   Edit:
   Serinin altıncı kitabı Hayaletin Kurbanı'nın yorumu burada.
   Serinin yedinci kitabı Hayaletin Kabusu'nun yorumu burada.
   Serinin sekizinci kitabı Hayaletin Kaderi'nin yorumu burada.
   Serinin dokuzuncu kitabı Benim Adım Grimalkin'in yorumu burada.
   Serinin onuncu kitabı Hayaletin Kanı'nın yorumu burada.
   Serinin on birinci kitabı Benim Adım Slither'in yorumu burada.
   Serinin on ikinci kitabı Benim Adım Alice'in yorumu burada.
   Serinin on üçüncü kitabı Hayaletin İntikamı'nın yorumu burada.
   Serinin on dördüncü kitabı Hayaletin Cadıları'nın yorumu burada.

Puan: 5

8 yorum:

  1. bloğunu çok sevdiim. harika kitaplar var. bu seriyi hiç duymamıştım ve çok merak ettim. epeydir fantastik şeyler okumuyordum. ne kadar özlediğimi fark ettim. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim efenim ^_^ Benim de en sevdiğim fantastik seriler arasında bu Wardstone Günlükleri serisi, öneririm :) Sizin blogunuzu da çok beğendim, söylemeden geçmeyeyim. Gezgin insanlara çok özeniyorum yahu :D

      Sil
  2. Ahh bayılıyorum bu seriye, 13. kitap çıkacak yakında, ama sen yavaş gidiyosun sanırım bu seride, devamını da keyifle oku, gerçekten harika :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sevdiğim bir seri olduğu için, hemencecik bitmesin diye gıdım gıdım okuyorum :D Temennin için teşekkürler :)

      Sil
    2. Bu konuda pek aynı değiliz heralde, sevdiğim serinin kitabı bi solukta gidiyo tabi sonra bekle dur :D ha bu arada tom ölmez ya, çünkü starblade günlükleri varmış devam serisi, tomun hayaletlik zamanlarını anlatıyomuş. Bu seri bitince tudem çevirir inşaallah.

      Sil
    3. Aaa, iyiymiş, sevindim bunu öğrendiğime :D İnşallah çevirir Tudem, dediğin gibi. Demek ya Arkwright ya da Gregory'ciğimiz ölecek, öyle mi? :/

      Sil
  3. Allah razı olsun böyle düzgün özetler internette çok nadir

    YanıtlaSil