10 Temmuz 2013 Çarşamba

Tazecik Kitap Yorumu: Medyum - Stephen King


   İlk Stephen King kitabımı okumuş bulunmaktayım veee... çok sevdim! İlk defa bir kitapta esaslı korktum -belki de gecenin köründe okumamak gerekiyordur- :D Hani insan okurken tırsar mırsar ama korkmak? Olabileceğini düşünmezdim ama oldu işte.

   Jack Torrance, ara sıra aklını başından alan öfke nöbetleri geçirmekte ve bu durumun sonuçları çok ciddi olmakta. Sonuncu öfke nöbeti ise işini kaybetmesine neden olmuş. Şimdi bir tanıdığı sayesinde Overlook Oteli'nde kış süresince otel bakıcılığı yapacak. Çeşitli tamiratların yapılması, kazanın buhar basıncının dengede tutulması, su borularının donmasının önlenmesi gibi görevleri var Jack'in. Ailesiyle tüm kışı otelde geçirecek. Yalnız bilmesi gereken bir şey daha var: Kış olduğunda otelin her yerle ilişkisi kopuyor. Telefon bağlantıları kesiliyor, otelin bulunduğu yere aşırı kar yağışı sebebiyle taşıtlar ulaşamıyor.

   Jack'in oğlu var bir de, Danny. Eskiden olmuş veya gelecekte olacak bazı şeyleri hissedebiliyor, görebiliyor. Jack'in işinin başlayacağı gün, otele geldiklerinde baş aşçı Hallorann, Danny'nin annesi Wendy'ye mutfakla ilgili bilmesi gerekenleri anlattıktan sonra Danny ile özel olarak konuşuyor. Danny'de ışıltı olduğunu söylüyor. Kendisinde de olduğu için bunu hissedebiliyor. Danny'ye bu otelde kötü şeyler görebileceğini ama korkmamasını söylüyor. Eğer başlarına kötü bir şey gelirse de kendisine düşünce gücüyle ulaşabileceğini söylüyor. Kitabın adı Medyum, ancak orijinal ismi Işıltı ki, bu da Danny'nin bu yeteneğinden geliyor.

   Her otelin hayaleti vardır; kitapların, filmlerin vazgeçilmez sözüdür bu. Overlook'ta da öyle. İnsana aklını kaçırtabilecek şeyler yaşanıyor burada. Kitabımız da Torrance ailesinin başından geçen delice şeyleri ve onların -en azından Jack'in- deliliğe sürüklenişini anlatıyor.

   Kitabın başı biraz yavaş gidiyor. Olaylar anlatılırken de, parantez içinde kişilerin aklından geçenler yazıyor.

   Bu arada Overlook ismi, size de overlok makinesi geldi anonslarını hatırlatmıyor mu? Kitap boyunca istemsizce gülmeme sebep oldu bu isim -,- :D

   Bir önerim olacak, bu kitabı kalabalık bir yerde okuyun (sanırım ilk defa bunu önerdim). Yalnızken okunduğunda insanın aklına bin bir kötü şey sokuyor kitap. Hele gecenin köründe hiç okumayın. Şu şey yerinden mi kıpırdadı? Yok yok. Kıpırdadı mı yoksa? Kitaptaki şimşir hayvanların etkisi :D Cidden, kitabı okuduktan sonra, gerçekliğine tutunabileceğiniz şeyler yakınınızda olsun, uyarmadı demeyin.

Puan: 4,5

2 yorum:

  1. Ben de ilk defa bir kitaptan bu kadar korkmuştum. Hele şu, küvetten çıkan bir kadın vardı ya, bölüm sonunda kendime gelmek için ara verdiğimi bilirim :D Bunun filmi de varmış, onu da merak ediyorum ama izleyebilir miyim bilemiyorum :D Ellerine sağlık, güzel bir yorum olmuş :)

    YanıtlaSil
  2. Küvetten çıkan kadının olduğu bölümde, ben kadının kaybolmasını bekledim Danny gözlerini kapatınca. Sanki benim boğazım sıkılmış gibi hissettim, o ne biçim bir histir :D Ben de bayağı bir ara verdim okurken, kafamı toplamak için :D Filmi de Cinnet ismiyle çekilmiş, bayağı iyi bir film olduğunu söylüyorlar. Fragmanını izledim, ama kitap bana daha cazip geldi :D Teşekkür ederim yorumun için ^.^

    Edit: Geçen sene yazdığım cevapta çok spoiler verdiğimi gördüm, o yüzden bazı kısımları çıkardım :D

    YanıtlaSil