9 Eylül 2014 Salı

Tazecik Kitap Yorumu: Anılan - Marianne Curley


   Geçmişe giderek geleceği değiştirmek... Her ne kadar sıradan bir konu olsa da, yazar bunu çeşitli fantastik ögelerle harmanlayıp şahane bir roman çıkarıyor ortaya.

   Kitabımızın iki anlatıcısı var: Ethan ve Isabel. Ethan, Koruyucu'dan ve bir Anılan. Koruyucu, yaşanmış olan tarihi korumakla yükümlü. Karşı tarafta ise Düzen diye bir grup var ki onlar da gelecekte mutlak güce sahip olabilmek için geçmişi değiştirmeye çabalıyor.

   Bir de Kehanet var; bu Kehanet, Koruyucu ile Düzen arasında yapılacak son savaşta olacaklardan bahsediyor üstü kapalı. Ethan bir Anılan demiştik, bu da onun Kehanet'te adının geçtiği anlamına geliyor- ismen değilse de nitelemelerle, ''cesur savaşçı'' gibisinden-.

   Isabel de bir Anılan, ama kendisi bunu henüz bilmiyor. Ethan'a Isabel'i eğitme görevi veriliyor. Biz de Isabel'in eğitim sürecini ve Koruyucu'nun Düzen'le verdiği mücadeleyi okuyoruz.

   Koruyucu'nun her üyesinin en az iki özel yeteneği oluyor. Ethan'ınkiler telekinezi ve canlandırma iken, Isabel'inki iyileştirme örneğin-kızcağızımız henüz ikinci yeteneğini keşfedemedi-.

   Her ne kadar kitabın iki anlatıcısı olsa da romandaki diğer karakterler Ethan ve Isabel kadar önemli. Ethan'ın eğitmeni olan Arkarian'a değineyim biraz. Eflatun gözlü ve niyeyse mavi saçlı. Yaşlanmama yeteneğine sahip olduğu için yaklaşık altı yüz yıldır, on sekiz yaşında gibi duruyor. ESASLI SPOILER! Arkarian ve Isabel arasındaki ilişkiyi hastalıklı buluyorum. Romanlardaki saçma sapan yaş farklarını tasvip etmiyorum. SPOILER SONU.

   Kitap oldukça sürükleyici ve orijinal. Maalesef Isabel'in abisi Matt'in inatçılığı sebebiyle bazen tekrara düşüyor. Karakterlerin dış görünüşlerinin pek betimlenmeyişi de bir sorun. Ama genel olarak kitabı okurken epeyce zevk aldım.

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder