3 Eylül 2014 Çarşamba

Tazecik Kitap Yorumu: Hayalet Tugay - John Scalzi


   Serinin ilk kitabı Yaşlı Adamın Savaşı'nın yorumu burada.

   İlk kitaptan biliyoruz ki, evren korkunç bir yer. Yaşamaya elverişli gezegen sayısının azlığı ve bu gezegenler uğruna yapılan savaşların çokluğu.

   Bu kitapta KSG bir şeylerin çok yanlış gittiğini fark ediyor. Uzun zamandır birbirlerine düşman olan Enesha ve Rraey ırkları ittifak yapmış. Üçüncü müttefikleri ise Obinler, ki onlar tüm ırklara karşı tarafsızlıklarıyla bilinir. Bu üç ırkın birleşmesinin sebebi ise, insan ırkını evrenden silmek. Bu üç ırkın müttefik olmasını sağlayan ise, bir insan!

   Bu insan olacak hain şahıs, Charles Boutin adında bir bilim adamı. Kendisi ihanet etmeden önce, labaratuarını bırakıp kaçmak için ne işler çevirmiş, ama çok önemli bir şeyi unutmuş: bilgisayarına aktarmış olduğu zihin şablonunu silmeyi.

   KSG de-aslında ellerinde kendilerine yardımcı olabilecek tek şey bu olduğu için- bu zihin şablonunu, tankta üretilmiş bir askere nakletmeye karar veriyor. Eğer nakil başarılı olursa, Boutin'in anılarına ulaşılarak, onun neden ihanet ettiği öğrenilmeye çalışılacak. Başarılı olmazsa da, asker Hayalet Tugay'a teslim edilecek.

   Bu askerimiz de Jared Dirac oluyor. Her ne kadar başta bu zihin nakli başarısız olsa ve Dirac, Hayalet Tugay'a verilse de, zamanla Boutin'in anıları yüzeye çıkmaya başlıyor ve işler değişiyor.

   Açıkçası ikinci kitapta John Perry yok diye üzülüyordum, ancak gereği yokmuş, çünkü Dirac, onun yokluğunu hissettirmiyor. Dirac'la beraber, Hayalet Tugay'ın askerlerinin eğitim sürecini görmek de şahane bir şey. Ve, ah, AkıllıKan ile yapılan numara bir harika dostum! :D

   Kitapta, insanlardaki mizah anlayışının hep bir şeyleri veya birilerini aşağılamak üzerine kurulu olduğu yazıyordu. ''Hep'' olmasa da, cidden çok doğru bir çıkarım. Ve bu çıkarım, biraz kötü hissetmeme sebep oldu açıkçası. Kitapta beni etkileyen başka bir şey ise, Obin isminin anlamı ve bunun üzerine geçen konuşmalar. O kısımda da, John Scalzi yine çok doğru tespitlerde bulunmuş. Bir uzaylı halkının ismi üzerinden felsefe yapmayı nasıl başarabiliyorsun, ha Scalzi?

   İlk kitaba göre mizahı birazcık daha az, aksiyonu da birazcık daha fazlaydı, ancak ilki gibi, çok sürükleyici bir kitaptı. Sonu ise... harikaydı! Eğer ikinci kitapta Perry yok diye üzülüyorsanız, hiç dert etmeyin efenim, Dirac da şahane bir kitap okumanızı sağlayacak.

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder