22 Kasım 2014 Cumartesi

Tazecik Kitap Yorumu: Nur - Mustafa Kutlu


   Eveet, yorum yazmak için oturdum ve bir anda ev sallanmaya başladı. Romanya'da 5.6 şiddetinde deprem olmuş nitekim. İnşallah herkes iyidir diyelim ve yoruma başlayalım.

   Kitapta Nur adında, babası büyük bir holding sahibi, oldukça güzel ve başarılı bir kızın hikayesi anlatılıyor. Anlayacağınız, kız şu dünyada isteyebileceği her şeye sahip. Ama bu kızın bir derdi var,  maddi açıdan kendisine her türlü nimet verilmiş olmasına rağmen, manevi yönünde boşluk hissediyor. Maddi zenginliği bu boşluğu dolduramıyor, bu sebeple Nur sürekli bir arayışta. Kitabı merakla okudum acaba nasıl çözümlenecek Nur'un arayışının sonunda bu dertler, diye. Sonuç; çözümlenmedi. Ve buna sinir oldum.

   Kitapta maalesef çok klişe ve tekrar eden olaylar var, kitaptan puan kırmamın sebeplerinden biri de bu. Fakir oğlan kendisine destek olsun diye zengin bir adama gider, yetmez, bu adam kızını "doktorlara, mühendislere vermemiştir", ama bu genci gözü tutar. Kimseleri beğenmeyen kızın da gönlü bu gence kayar ve evlenirler, miras da sonradan fakir gence kalır. Bu olay üç nesil boyunca tekrar eder. Öh artık. Ne yaptın, sayın Mustafa Kutlu. Kitabın başı ve sonu da bir tuhaftı, aceleye getirilmiş gibi.

   Son olarak, ilginç bir mesaj veriliyor kitapta. Önemli olan namaz kılmak değil, arayışta olmak, kalbin temiz olması, iyilik yapmak (kitabın sonundan bunu anladım ben, nitekim Nur'da pek bir değişiklik olmamıştı arayışının sonunda, ama Nur, ''nur'' oldu). Dine göre hepsi bir bütün olarak önem taşımaz mı? Kıyasta bulunmak doğru gelmedi.

   Mustafa Kutlu'nun üslubu her zamanki gibi içten ve sade; çok hoş. Ah, kurgu da o kadar iyi olsaydı...

Puan: 3


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder