16 Haziran 2013 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Riverton Malikanesi - Kate Morton


   Grace Reeves 98 yaşında, ömrünün son demlerini yaşamakta olan bir kadın. Gençliğinde Riverton Malikanesi'nde hizmetçilik yapmış. Bir gün Grace'e bir mektup geliyor. Bir film yapımcısı, Riverton Malikanesi ile ilgili bir film çekmek istiyor, Grace'in de mümkünse kendisine yardımda bulunmasını istiyor.

   Film, malikanede ünlü şair Robbie S. Hunter'ın vurulmasıyla bitecek. Neredeyse hiç kimse şairin nasıl öldüğünü bilmiyor. İntihar mı, cinayet mi? Sadece üç kişi var bu sorunun cevabını bilen: Grace, Hannah ve Emmeline.

   Hannah ve Emmeline, Lord Ashbury'nin çocukları. Riverton Malikanesi'nde yaşıyorlar. Robbie ise Hannah ve Emmeline'ın I.Dünya Savaşı'nda ölen kardeşleri David'in arkadaşı. Kardeşlerin Robbie ile tanışıklığı çocukluğa dayanıyor, ancak aradan seneler geçtikçe ilişkilerinde de değişiklik oluyor. Hatta işler, Robbie'nin öldürülmesine kadar uzanıyor. Grace'in de bu cinayetle bir bağlantısı var. Kitap boyunca insanın aklını kurcalıyor ''Bu bağlantı ne olabilir?'' diye.

   Kitabın sonu bence hem çok şaşırtıcıydı hem de üzücüydü. Bunun dışında, kitabın içine bazı küçük sürprizler de serpiştirilmiş, biraz tahmin edilebilir olsalar da. Yine de bunlar, kitabı elinizden düşürmemenizi sağlıyor, olaylara sürükleyicilik katıyor.

   Bu kitap Kate Morton'ın ilk kitabı. Bu yazarın kendine ait bir tarzı, her kitabında olmazsa olmazları var: Bir malikane, sır saklayan kadınlar, farklı zaman dilimleri(nesiller diyebilirim), gizem. Bazıları bunu çok klasik buluyor, ama bence şahane. Hem kitap boyunca tahmin yürütmek de ayrı bir hoşuma gidiyor. Bu yazarı seviyorum!

   Küçük bir not: Mümkünse bu kitabı yalnızken okuyun, insan bazı şeylere ister istemez tepki veriyor :D İyi okumalar!

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder