12 Nisan 2015 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Harry Potter ve Melez Prens - J. K. Rowling


   Serinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın yorumu burada.

   Serinin ikinci kitabı Harry Potter ve Sırlar Odası'nın yorumu burada.

   Serinin üçüncü kitabı Harry Potter ve Azkaban Tutsağı'nın yorumu burada.

   Serinin dördüncü kitabı Harry Potter ve Ateş Kadehi'nin yorumu burada.

   Serinin beşinci kitabı Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın yorumu burada.

   Yaz tatilinin sonuna doğru Dumbledore, Harry'yi Kovuk'a götürmek üzere Privet Drive'a gelir. Harry'yi evinden almasının birkaç sebebi daha vardır aslında. Birincisi, Harry'nin bir kez daha Privet Drive'a dönmesine izin vermeleri için Dursleylerle konuşmak. İkincisi, Harry ile, Sirius'un mirası meselesini gidermek. Üçüncüsü de, Horace Slughorn'u Hogwarts'a dönmesi için ikna etmek (Harry'yi kullanarak :D). Nasıl ikna ediyor peki? Bu Slughorn'un, başarılı olacak kimseleri tespit edebilme gibi ilginç bir yeteneği var. Bu kişileri kendi kurmuş olduğu Slug Klübü adı altında topluyor, bunları birbirleriyle tanıştırıp, iyi yerlere gelmelerini vs. sağlıyor, ayrıca bu tanıştırmalar sonucu kendi de kâr sağlıyor.

   Bu meseleler halledildikten sonra, Dumbledore Harry'yi Kovuk'a bırakıyor. Hermione da bir süre önce Kovuk'a gelmiş. Neyse, ertesi gün Ron, Hermione ve Harry konuşuyorlar derken, baykuşlar S.B.D. sonuçlarını getiriyor. Üçünün notları da iyi olduğu için (Hermione'ninkiler çok çok iyi tabii), artık F.Y.B.S. dersleri onları beklemekte. Ne var ki, Harry ile Ron'un İksir notu Olağanüstü yerine, Beklenenin Üstünde olduğu için, Snape'in onları derslerine kabul etmeyeceklerini biliyorlar. Neysecüm, Diagon Yolu'na gidip alıyorlar kitaplarını, Fred ile George'un büyücü şakaları dükkanına da uğruyorlar. O sırada dışarıda Malfoy'u görüyorlar, onu takip etmeye başlıyorlar. Draco, Borgin ve Burkes'e giriyor, bir işler çevirdiği belli, ancak ne olduğunu öğrenemiyorlar.

   Hogwarts'a geri döndüklerinde bir bakıyorlar ki, yeni Karanlık Sanatlara Karşı Savunma Öğretmenleri Snape! Slughorn ise İksir öğretmeni olmuş ve Harry ile Ron'un notunu yeterli bulduğu için onları dersine alıyor, ancak ikisi, İksir dersi alamayacaklarını düşündükleri için kitap almamışlardı. Slughorn onlar kitap alana değin ikisine de birer kitap veriyor, Harry'nin kitabının başında ise ''Bu kitap Melez Prens'in malıdır.'' yazmakta. Bu Melez Prens, kitabın her yanına notlar almış ve iksir yapımında bu notlar Harry'ye çok yardımcı oluyor, hatta onu sınıf birincisi yapıyor. Ne var ki zamanla, Melez Prens'in bazı notları, Harry'nin başını belaya da sokuyor...

   Bir de, Dumbledore ile özel derslere başlıyor Harry, bu derslerde Voldemort'u daha yakından tanımaya başlıyor. Bunun, Voldemort'la yapacağı savaşta çok büyük önemi var(bkz. hortkuluklar).YEDİNCİ KİTAPLA İLGİLİ SPOILER! Harry'nin bir hortkuluk olduğunu bu kitabı okurken anlamış olduğumu ve bu sebeple bazı arkadaşlarımı delirttiğimi biliyor muydunuz? :P Tepkileri görülmeye değerdi cidden :D SPOILER SONU.

   Bu arada, yıl boyunca okulda bazı öğrenciler, çeşitli korkunç olaylar sebebiyle ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Harry ve arkadaşları bu durumun Draco'nun eseri olduğundan şüpheleniyorlar, ancak bunu kanıtlayamıyorlar.

   Yine bir Harry Potter kitabı, yine harika bir kitap. Sonu konusunda ise tereddütteyim. Sahiden böyle bitmek zorunda mıydı?! Beşinci kitabın sonunda yaşadığım isyanın aynısını yaşıyorum... Geriye kaldı son kitap; seri bitiyor diye ayrı bir isyandayım... Neyin isyanıysa bu, seriyi uzatıp cılkını çıkartmaktansa, tadında bırakmalı, değil mi? Yine de, hüzünlenmekten kendimi alamıyorum...

   Edit:
   Serinin yedinci kitabı Harry Potter ve Ölüm Yadigârları'nın yorumu burada.

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder