8 Şubat 2015 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Harry Potter ve Azkaban Tutsağı - J. K. Rowling


   Serinin ilk kitabı Harry Potter ve Felsefe Taşı'nın yorumu burada.

   Serinin ikinci kitabı Harry Potter ve Sırlar Odası'nın yorumu burada.

   Sirius Black adında azılı bir katil, Ruh Emicilerle korunan Azkaban Hapishanesi'nde on iki yıl boyunca tutsak kaldıktan sonra, bir şekilde oradan kaçmayı başarmıştır. Black'in, Voldemort'un hizmetkârlarından olduğuna kesin gözüyle bakılmaktadır. Black'in şimdi, Harry'nin peşine düşmüş olduğu tahmin edilmektedir.

   Harry istediği kadar beladan uzak durmaya çalışsın, bela her zamanki gibi gelir onu bulur tabii ki.

   Bu kitapta ilk defa Lupin, Black ve Trelawney ile karşılaşıyoruz. Lupin ile Black'i çok sevdim, Trelawney'yi sevdiğim söylenemez, ama onun bölümlerini sırıtarak okudum. Şöyle ki; Trelawney, Harry'nin Kehanet dersi öğretmeni ve Harry'nin falına her baktığında, ona acılı, dehşet dolu bir ölümün yakın olduğunu söylüyor :D Sağolasın Trelawney, çocuğun başka hiç derdi yoktu zaten. Lupin ise, Harry'nin Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni -sadece bu seneliğine tabii ki, bu dersin öğretmenlerinin bir yıldan daha uzun süre görev yaptığına tanık olamadık hiç-. O ne harika bir öğretmendir! Neville'in Böcürt Snape'le olan sahnesine bayıldım.

   Hogwarts öğrencileri, okuldaki üçüncü yıllarından itibaren, bir büyücü köyü olan Hogsmeade'i ziyaret edebiliyorlar, velilerinin imzalamış olduğu izin belgesi varsa tabii. Dursleylerin, Harry'nin izin belgesini imzalamadıklarını tahmin etmişsinizdir. Ama biz yine de, Harry ile Hogsmeade'i gezme fırsatı elde ediyoruz, Fred ile George'un Harry'ye vermiş oldukları Çapulcu Haritası sağolsun. ''Bütün ciddiyetimle yemin ederim ki, hayırlı bir şey düşünmüyorum.'' :D Snape'in haritayla imtihanı bölümü mükemmeldi. Bu paragrafı bitirmeden önce, haritayla ilgili aklıma takılan bir şeyi de sizlerle paylaşayım. DİKKAT, SPOILER TEHLİKESİ! Fred ve George harita kendilerindeyken, sürekli Ron'un etrafında görünen Pettigrew'u fark etmediler mi? SPOILER BİTTİ.

   Kitabın son kısımları çok ilginçti. Bilim-kurgusal olaylar yaşanıyor, uzay-zaman sürekliliğinin içine ediliyor vs. :D

   Kitabı çok beğendiğimi, bilmem söylememe gerek var mı? Heheyt, deminki cümle içinde söyledim bile :P Daha fazla cıvıtmadan, gidiyorum.

   Edit:
   Serinin dördüncü kitabı Harry Potter ve Ateş Kadehi'nin yorumu burada.
   Serinin beşinci kitabı Harry Potter ve Zümrüdüanka Yoldaşlığı'nın yorumu burada.
   Serinin altıncı kitabı Harry Potter ve Melez Prens'in yorumu burada.
   Serinin yedinci kitabı Harry Potter ve Ölüm Yadigârları'nın yorumu burada.

Puan: 5

5 yorum:

  1. Sirius Black en sevdiğim karakterlerdendir ya. Herifte kaybeden karizması var.

    YanıtlaSil
  2. Spoiler kısmında merak ettiğiniz soruyu Rowling'e sormuşlar. Çok güzel yakalamışsınız siz de orayı. 'Yahu tanımadıkları, öyküsünü bilmedikleri adam. Görseler ne olacak? Onlar muziplik peşindeydi.' temalı cevabı için buraya bakabilirsiniz: http://scifi.stackexchange.com/questions/11447/why-couldnt-harry-or-anybody-else-see-peter-pettigrew-aka-scabbers-on-the-marau

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ^_^ Yalnız, açıklamalara baktım da, sizce de Rowling işin içinden üstün körü cevap vererek sıyrılmamış mı? Rowling ki, yedinci kitapta ilk kitaba gönderme yapan şaşılası insan, ayrıntıları incelikle kurguluyor genelde kitaplarında. Tatmin olmadım maalesef :D

      Sil
    2. Aslında öyle bir havası var, bula bula bunu mu buldunuz soracak gibi. Ancak yaptığı açıklama da benim için mantıklı; çünkü Fred ve George haritayı aldıklarında daha yeni yetme velet sayılırlar. Nerden bilecekler tüm olay örgüsünde Peter Pettigrew kimdir, necidir. Benim için makul yani. :)

      Sil