24 Mart 2013 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Aileni Seç - Terence Blacker


   Danny Bell, 13 yaşında, aile yaşantısı sıkıntılı bir çocuk. Annesi, eğer kendi mutluluğumu sağlarsam ailemin de mutluluğunu sağlayabilirim diyerek evden ayrılmış. Babası ise iki yıl üç aydır evden dışarı çıkmamış. Yeme, içme, uyuma ve televizyon seyretme dışında yaptığı bir eylem yok. Danny'nin ablası Kirsty, etrafa tripler atan genç bir kız. Kardeşi Robbie ise kendi halinde bir çocuk.

   Bir gün okuldan döndüğünde çantasından bir broşür çıkıyor Danny'nin, AileniSeç broşürü. Tanıtımda, eğer on bir ile on altı yaşları arasındaysa AileniSeç'e başvurabileceği ve kendine yeni bir aile bulup yeni bir hayata başlayabileceği yazıyor. Danny ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşünüyor. Sonra, neden olmasın diyerek denemeye karar veriyor. AileniSeç'i arıyor, kendisine bir randevu ayarlanıyor.

   O gün okuldan çıkışta Danny, AileniSeç merkezine gidiyor. Oranın müdürü Rafiq'ten program hakkında bilgi alıyor. Sonrasında orada çalışan bir kızla beraber bilgisayardan kendine aile baksa da bu işin böyle olmayacağını anlıyor. Tam vazgeçmek üzereyken Rafiq ondan hayalindeki aile tipi hakkında bir yazı yazmasını istiyor. Danny yazıyı yazıyor. Sonra bir kafede, kendisine çeşitli ailelerle randevu ayarlanıyor. Aslında Danny hâlâ bu program hakkında pek umutlu değil, ancak son randevusunda karşılaştığı anne babayla bu fikri değişiyor.

   İşte Danny'nin böyle başlıyor AileniSeç tecrübesi. Ancak kitap devam ettikçe, AileniSeç hakkındaki şüphelerini artıracak şeyler ortaya çıkıyor. Bir işler dönüyor. Bir de kitap boyunca çeşitli kişilerle yapılmış çok sayıda röportaja yer veriliyor ki bunun da gerekçesi açığa çıkıyor.

   Aileni Seç, harika bir kitap. Yalnız bir çocuğun dünyayla baş etmeye çalışmasını samimi bir şekilde aktarıyor. Kitabın kurgusu oldukça ilgi çekiciydi, çok sevdim.

Puan: 5


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder