19 Mart 2013 Salı

Tazecik Kitap Yorumu: Çirkinler - Scott Westerfeld


   ''Normal biri, muhteşem güzellerin olduğu bir dünyada, çirkin kalır.''

   Tally 16 yaşına girmek üzere. Onun yaşadığı zamanda insanlar 12 yaşlarına kadar Sevimli kabul ediliyorlar, 12-16 yaş arasındaysa Çirkin. 16 yaşlarında da bir güzelleşme ameliyatı geçirip Çirkinköy'den Yeni-Güzel Şehri'ne taşınıyorlar. Peki güzelleşme ameliyatının mantığı nedir? Yapılan araştırmaları görmüşsünüzdür, güzel görünüşlü insanların hayatta daha başarılı oldukları, daha kolay iş buldukları görülmüştür. Peki doğuştan güzel değilsek, bizim günahımız ne? İşte bu sebeple güzelleşme ameliyatı yapılıyor, herkesin eşit şansa sahip olabilmesi için. Herkes 16'sında güzelleşeceğini bildiğinden kimse çatışma çıkarma gereği duymuyor. Ama bu demek değil ki bütün bunları yanlış bulan birileri yok.

   Tally'nin en iyi arkadaşı Peris, Tally'den biraz daha büyük olduğu için ondan önce güzelleşmiş. Tally arkadaşını çok özlediğinden Yeni-Güzel Şehri'ne onu görmeye gidiyor ama Çirkinlerin oraya girmesi yasak. Tally orada işleri biraz eline yüzüne bulaştırıyor. Yakalanmamak için kaçarken de bir başka çirkine rastlıyor: Shay'e.

   Shay güzelleşme ameliyatlarını ve daha birçok şeyi, bütün bu düzeni doğru bulmayan bir kız. Onun arkadaşlarının bazıları da onunla aynı düşüncedeymiş ve ameliyatlarından önce kaçmışlar. Shay de kaçmak istemiş, ancak korkmuş.

   Zamanla Shay'le Tally'nin arkadaşlıkları ilerliyor. Aynı gün doğdukları için ameliyatlarını da aynı gün olacaklar. Shay kaçmayı düşünüyor ve Tally'nin de onunla beraber gelmesini istiyor. Ancak Tally'nin en büyük hayali güzelleşmek ve Peris'e kavuşmak. Tally, Shay'in isteğini reddediyor. Shay kaçıyor ama Tally'ye gelmek isterse diye şifreli bir yol tarifi bırakıyor. Tabii işler burada bitmiyor. Çoğu kişinin söylenti olduğunu düşündüğü Özeller, Tally'yle kısa ve öz bir konuşma yapıyor. Tally ya Shay'in kaçtığı yeri bulup Özellere bildirecek ya da ömrü boyunca çirkin kalacak.

   Özellerin bu işi Tally'ye yüklemeleri, Shay'in kaçtığı köy Duman'ın neresi olduğunu bilmemelerinden kaynaklanıyor. Şifreli notlar da anlaşılır olmaktan çok uzak Özeller için.

   Kitapta en sevdiğim kısım, Shay ve Tally'nin atlama yeleği çalıp yeni Çirkinlere numara yapması oldu. Ve, ben de uçan tahta istiyorum! Madem bu şimdilik imkansız bir şey, o halde ben de mümkün bir şey isteyeyim: Serinin devam kitaplarını. Ama ne zaman gideceğim almaya, aah, ah. Edit: Uçan tahta teknolojisi gelişiyor, vışınız, buradan buyrunuz.

   Yine edit:
   Serinin ikinci kitabı Güzeller'in yorumu burada.
   Serinin üçüncü kitabı Özeller'in yorumu burada.
   Serinin dördüncü kitabı Ekstralar'ın yorumu burada.

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder