24 Mart 2013 Pazar

Tazecik Kitap Yorumu: Kuyucaklı Yusuf - Sabahattin Ali


   Aydın'ın Nazilli ilçesine yakın, Kuyucaklı Köyü'nde başlar her şey. Köyü eşkıyalar basmış ve bir karı kocayı öldürmüşlerdir. Olay yerine giden Kaymakam Salahattin Bey ve yanındakiler korkunç bir manzarayla karşılaşır. Etraf kan içindedir, yatağın üstünde hareketsiz iki insan yatmaktadır. Ancak görenleri etkileyen şey bu değildir. Kenarda küçük bir çocuk oturmaktadır sessizce. Kaymakam ona kim olduğunu sorduğunda çocuk ''Ben Yusuf'um'' diye cevap verir, öldürülmüş olan karı kocanın oğludur.

   Çocuğun anne babasından başka kimsesi yoktur, şimdi ise çocuk tek kalmıştır. Kaymakam çok üzülür bu duruma ve ona gelmesini, kendisiyle yaşamasını teklif eder, Yusuf kabul eder.

   Kaymakam'ın karısı Şahinde Hanım aşırı huysuz bir kadındır. Yusuf eve gelir gelmez de hoşnutsuzluğunu hemen, bağıra bağıra belirtir, onu evde istemez. Başlarına bela getireceğini söyler. Ama Şahinde Hanım'ın onu evde istememesi, Salahattin Bey'in Yusuf'u evden göndermesini sağlamaz.

   Şahinde Hanım'la Salahattin Bey'in kızları vardır bir de: Muazzez. Yusuf'la Muazzez'in arası çok iyidir, birlikte büyürler. Gel zaman git zaman, bir gün Muazzez'i istemeye gelirler ve ortalık karışır. Öyle bir karışır ki, Yusuf'un ve Muazzez'in yakasını ömürlerinin sonuna kadar bırakmaz.

   Kitap, tam bir Türk filmi gibiydi. Klişe ögeler de vardı var olmasına, ama bunlar okurken şaşırmama engel olmadı. Kitapta karakterler de çok iyi işlenmiş, her birinin iç dünyası ayrı bir harika anlatılmıştı. Bu kitabı okuduğuma memnunum.

Puan: 4

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder