23 Mart 2013 Cumartesi

Tazecik Kitap Yorumu: Teneke Kutular - Alex Shearer


     ''Yetişkinlerin ulaşamayacağı yerde saklayınız. İçinden vücut parçaları çıkabilir.''

   Fergal, çok dik saçları ve kalın camlı gözlüğüyle oldukça zeki görünen bir çocuk. İnsanlar sürekli ondan dahice bir şeyler yapmasını veya söylemesini bekliyor, o da bu baskıdan bunalmış. Bir gün bu durumdan nasıl kurtulacağını keşfediyor tesadüfen. Annesiyle her hafta sonu gittiği markette, ucuzluk sepetinde etiketsiz bir teneke kutu buluyor. Bu teneke kutuyu almayı ve etiketsiz teneke kutu koleksiyonu oluşturmayı düşünüyor. Bu sayede kendisine bir hobi bulmanın yanı sıra, dikkatleri de üzerinden çekip teneke kutulara yöneltmiş olacak. Baskıdan, teneke kutuların arkasına saklanacak.

   Fergal'in kırk dokuz tane kutusu olduğunda annesi de babası da artık daha fazla kutu alamayacağını söylüyor. Fergal elliye tamamlamak için ısrar ediyor. Anne babası izin veriyor ancak bir şart da koyuyorlar, bundan sonra yeni bir kutu almak isterse eski aldıklarından birini açacak.

   Fergal, o gün aldığı kutuyu açıyor. İçinden bir küpe çıkıyor. Birkaç hafta sonra yeni bir kutu alıyor ve onu da açıyor. İçinden çıkansa hiç beklemediği, bir teneke kutudan çıkması imkansız bir şey: Bir parmak.

   Fergal ortada ciddi bir durum olduğunu düşünüyor. Birkaç hafta sonra yeni bir etiketsiz teneke kutu buluyor. Ne var ki o kutuyu almak isteyen tek kişi kendisi değil, bir kızla aralarında çekişme yaşanıyor, ama kızın -Charlotte'un- da teneke kutu koleksiyonu yaptığını öğrenince Fergal onunla bir anlaşma yapıyor. Kutuyu birlikte açacaklar. Bu arada, çocuklarını arayan anneleri de tanışıyor ve kaynaşıyor. Çocuklar nasıl bir araya gelebileceklerini düşünürken anneleri çoktan buluşma ayarlamış; bu iş çok kolay oluyor.

   Charlotte da Fergal gibi, açtığı teneke kutulardan tuhaf hatta korkunç iki şey bulmuş. İkili, ortada gerçekten ciddi bir durum olduğunu anlıyor ve harekete geçiyorlar. Ancak ne kadar büyük bir belaya bulaştıklarının farkında değiller...

   Kitabın sonlarına doğru içim burkuldu şöyle bir, çığlık atacaktım neredeyse. Aslında bu kitabı önceden kaç kere okudum, ama elimde değil. Gerçekten, gerçekten korkunç, çok acımasızca. Kitabın dili basit, su gibi okunabilecek cinsten, 10-13 yaş arası için ideal. Ancak kitabın son kısmından dolayı 11-12 yaşından küçüklerin okuması biraz sakıncalı bence.

   Bu kitabı çok seviyorum; kurgusu, esprileri, karakterleri, gerilimi, her şeyi harika.

   Bir alıntıyla bitirelim:

    ''İşte teneke kutuların hali böyleydi. Özellikle de etiketsiz olanların. Onları açmadan ne olduğunu asla bilemezsiniz. Onlar biraz da hayatın kendisi gibiydi; içinde ne olduğunu, ne sakladığını asla bilemezdiniz. Teneke kutulardan asla emin olamazsınız. Ve tuhaf olan şudur ki, bir teneke kutu -ya da hayat- boş, çok boş görünse bile, asla emin olamazsınız.

   Ağzına kadar dolu olabilir.

   Olağanüstü şeylerle...

   Sürprizlerle.''

Puan: 5

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder